Our dining table is decorated with a wide variety of agricultural products such as grains, fruits, vegetables, and animal based products. In recent, it is required to develop new food materials that contribute to food security and people's health while protecting the rights of the country of origin for the "genetic resources".

Therefore, in this session hosted by the Tsukuba Plant Innovation Research Center of the University of Tsukuba, 1) the current status of conservation and development of plant genetic resources around the world, and 2) conservation/commercial use of plant genetic resources utilizing advanced technology (development of new food materials, etc.) will be discussed in terms of genetic resources related to foods .

This session is composed of the lectures by invited speakers over the world and a panel discussion with speakers and experts invited from research institutes in Tsukuba City such as JIRCAS, NARO genebank, etc. In the panel discussion, it will be summarized that how genetic resources and advanced biotechnology will change the future of our foods.

わが国の食卓は、豊富な種類の穀類や、野菜/果物、畜産物によって彩られているが、こうした農畜産物の起源となっている“遺伝資源”について原産国の権利を保護しつつ、食料安全保障や人々の健康維持に寄与する新しい食の素材を開発することが求められている。

筑波大学つくば機能植物イノベーション研究センターが主催する本セッションでは、食にまつわる遺伝資源について、1)世界各国の植物遺伝資源保存および開発の現状、2)先端技術を活用した植物遺伝資源の保存/商業利用(新規食素材開発等)という項目について紹介する。

各項目に関する講演後、講演者ならびに専門家(つくば市内の研究機関であるJIRCASおよび農研機構農業生物資源ジーンバンク等)によるパネルディスカッションを開催し、私達の食の未来が遺伝資源と先端技術の出会いによって、どのように変わっていくのかを総括する。
*研究学園都市パートナー:国際農林水産業研究センター(JIRCAS)、農研機構